میراث فرهنگی به دنبال حقیقت و پایداری است

نشست خبری معاونت میراث فرهنگی سازمان به مناسبت هفته میراث فرهنگی با حضور محمد حسن طالبیان و جمعی از اصحاب رسانه عصر امروز 28 اردیبهشت ماه در کاخ گلستان برگزار شد.

به گزارش میراث آریا( chtn) : حسن طالبیان  در این نشست خبری که به مناسبت هفته میراث فرهنگی در کاخ گلستان برگزار شد با اشاره بر این مطلب که از نظر ما هفته میراث فرهنگی آغاز سال میراث فرهنگی است افزود: امسال هفته میراث فرهنگی با شعار موزه برای جامعه ای پایدار گرامی داشته شد که به واقع شعار مناسبی است و به ویژه در دنیای امروز که در برخی جوامع  از پایداری دور می شویم با این شعار به هدف و راهی که در سازمان میراث فرهنگی در پیش داریم نزدیک تر و مصمم تر می شویم .
وی گفت: در جایی توسعه پایدارتحقق می یابد که سه وجه جامعه انسانی، جامعه فرهنگی و نیز محیط زیست آن حفظ شود، در همین راستا رسانه ها و احاد مردم یاور میراث فرهنگی هستندو با توجه و حمایت خود از میراث فرهنگی کشورمان حفاظت می کنند.
وی در ادامه سخنانش افزود: به بهانه این هفته و آغاز سال میراث فرهنگی نگاهی به گذشته میراث فرهنگی در سازمان داریم، در همین راستا توفیقاتی داشته ایم که در سال جدید میراث فرهنگی با تلاش و همگرایی بخش ها و نیز دستگاه ها امیدواریم به موفقیت های بیشتری برسیم. خوشبختانه با همگرایی دولت و ملت موزه ها در تعاملات اجتماعی قرار گرفته اند و جزئی از جامعه شده اند. 
ظرفیت سازی از اولویت های سال جدید برای میراث فرهنگی است
طالبیان در ادامه افزود: با اهدافی که پیش رو داریم در سال جدید در حال توسعه موزه ها هستیم، از جمله به ظرفیت سازی در میراث فرهنگی توجه ویژه داریم که با هدف گذاری های صورت گرفته تلاش می کنیم این مهم انجام شود. به عنوان نمونه در یزد موزه هایی از گذشته وجود داشت که تنها 10 درصد امور آن انجام شده بود  که با امکان سنجی مناسب و بر اساس اولویت بندی های صورت گرفته اگر یک مکان یا مجموعه تاریخی در اختیار سازمان قرار گیرد به شکل بهینه تری می توان این موزه ها را راه اندازی کرد.
وی همچنین با اشاره به سفر رئیس سازمان میراث فرهنگی به استان یزد و مصوبات  این سفرافزود: در این سفرتجهیز و راه اندازی 5 خانه موزه در منطقه یزد در حال پیگیری است که با اتمام مراحل آماده سازی به زودی راه اندازی می شود. همچنین در خوزستان نیز با توافق های صورت گرفته مجموعه های موجود مرمت و احیا می شود.به عنوان مثال در اصفهان کارخانه ریس باف که در صورت انجام مراحل تملک به عنوان موزه منطقه ای مورد استفاده قرار می گیرد این امر به دلیل احیا موزه هایی است که سال ها مورد تخریب و بی توجهی قرار گرفته اند که بر اساس مصوبات با اختصاص منابع مورد بهره برداری قرار می گیرند.
طالبیان در زمینه دیگر برنامه های سال جدید افزود: به دنبال ایجاد و احیا مجموعه های تاریخی هستیم برگزاری بیش از 50 نمایشگاه به ترویج میراث فرهنگی کمک می کند.
وی در زمینه تعیین حریم برای آثار میراث فرهنگی ادامه داد: در حوزه تعیین حریم موقعیت مناسبی در سال های گذشته نداشته ایم و وضعیت مناسب نیست، ولی در حال حاضر جریان کارشناسی آغاز شده و با ایجاد کارگاه های ثبت حریم و آموزش در استان ها از این پس استان ها به طور مستقل این امر را پیگیری می کنند به گونه ای که هر ساله 2 تا 3 هزار تعیین حریم در استان ها داشته باشیم.در همین راستا در حوزه حریم منظری آثار نیز باید شهرهای تاریخی بطور ویژه  و واضح حریم منظری آثار خود را بیان کنند تا دیگر پشت هر اثر تاریخی یک هتل یا بنای تازه ساز بلند مرتبه مشاهده نشود ومشکلات گذشته تکرار نشود.
معاون میراث فرهنگی سازمان با اشاره به حوزه ثبت آثار افزود: در حوزه ثبت در سال گذشته موفقیت های خوبی را پیش رو داشتیم که بسیار امیدوارکننده است وهمچنین در بحث پایگاه ها نیز تلاش می کنیم از این وضعیت بی برنامه گذشته خارج شده و با استفاده از شعار جامعه پایدار به وضعیت بهترو مناسب تری برسد.

گفتنی است، این نشست با پرسش و پاسخ خبرنگاران ادامه یافت و محمدرضا کارگر مدیر کل امور موزه های سازمان در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در زمینه قران های نفیس حاشیه خلیج فارس و نحوه تملک آنها و حفاظت از این قران ها گفت: تا زمانی که اثری در تملک شخص است و جزو نفایس ملی به شمار نمی رود سازمان هیچ گونه دخالتی در این زمینه ندارد، اما در صورتی که اثری به عنوان نفایس ملی شناخته شود خرید و فروش و حتی خروج آن از کشور غیر قانونی بوده و مورد پیگیری جدی قرار می گیرد، در همین راستا ابتدا با فرهنگ سازی این امر در میان احاد جامعه می توان از این امر جلوگیری کرد.

در ادامه این نشست جمعی از خبرنگاران حاضر خبر تسطیح تپه چغامیش را دوباره مورد سوال قرار دادند که طالبیان با شرح اقدامات سازمان در این زمینه افزود: پس ازاطلاع از این موضوع بلافاصله با مسئول میراث فرهنگی دزفول صحبت کردیم و پس از آن با اعزام تیمی محل را مورد بازرسی و پیگیری قرار دادیم و با هماهنگی صورت گرفته بلافاصله شکایتی از سوی میراث فرهنگی در این حوزه صورت گرفت و در حال حاضر تیم دیگری متشکل از چندین باستان شناس از مرکز برای بازرسی و پیگیری بیشتر موضوع به محل اعزام شده اند.
 وی در ادامه تصریح کرد: هرگاه امری از طریق فرایند قانونی و اصولی صورت گیرد حتما به نتیجه می رسد و هرگاه مسئله ای از مسیر فرهنگی خارج شود سازمان در آن ورود نمی کند ما در این زمینه از لحاظ قانونی  پیگیری می کنیم و نیز سازمان در این زمینه هیچ تهمتی را نمی پذیرد مگر اینکه سندی قابل استناد وجود داشته باشد.
محوطه تاریخی شوش دارای عرصه و حریم شد
همچنین در ادامه این نشست فرهاد نظری مدیرکل دفتر ثبت آثار سازمان در زمینه وجود کمبود ها و نقص قوانین حاکم افزود: متاسفانه جرائم مربوط به میراث فرهنگی جزو جرائم خصوصی اعلام شده در حالی که میراث فرهنگی جنبه بیت المال دارد و جنبه عمومی جرم باید مورد توجه قرار گرفته و دادستان باید به عنوان مدعی العموم این جرائم را پیگیری کند که با تصحیح این قانون بسیاری از مشکلات در زمینه جرائم مربوط به میراث فرهنگی برطرف می شود.
وی در ادامه با اشاره به تعیین حریم محوطه تاریخی شوش گفت: خوشبختانه این محوطه تاریخی در اواخر هفته گذشته دارای عرصه و حریم شد، به این شکل که برای این منطقه عرصه وحریم حداکثری تعیین شد به این معنا که حتی در مواردی که عرصه های اطراف این منطقه در تملک و تصرف سازمان نیست جزو حریم و عرصه این محوطه تاریخی قرار گرفت.
12 موزه منطقه ای میراث دولت قبل برای  سازمان میراث فرهنگی 
کارگر در ادامه در پاسخ به سوالی با مضمون ایجاد موزه های جدید چرا؟ گفت: سازمان میراث فرهنگی هیچ موزه جدیدی را کلنگ نزده و قصد ایجاد موزه جدیدی را نداریم بلکه ما در حال حاضر میراث دار 12 موزه منطقه ای هستیم که از دولت قبل به ما ارث رسیده است. که ما در سازمان تنها به ساماندهی این موزه ها که به دست فراموشی سپرده شده بودند اکتفا می کنیم.
وی همچنین ادامه داد: با ایجاد فرهنگ مشارکت مردمی در زمینه موزه داری و راه اندازی و تجهیز موزه ها  با کمک های مردمی می توان به شکل موثرتری به تجهیز و تکمیل موزه ها به ویژه موزه های منطقه ای کمک کرد.
وی در پایان تاکید کرد : باید از این پس فرهنگ موزه را تقویت کنیم، ما موظف به پیگیری علایق مردم هستیم که در همین راستا با افزایش درآمد ها و اختصاص آن به هزینه های هر موزه و نیز هیئت امنایی اداره کردن موزه ها می توان به شکوفایی هر چه بیشتر موزه ها در کشور کمک کرد زیرا که هر موزه به ایجاد جامعه ای پایدار کمک کرده و این گونه است که با فرهنگ سازی احاد جامعه تشویق می شوند از میراث فرهنگی خود حفاظت کنند.




 
\n

انتهای پیام/

کد خبر 1394022835